Prima   |  Comunicate de presă | Participarea reprezentanților MOLDAC la ședința Consiliului Acordului Multilateral EA MAC

Participarea reprezentanților MOLDAC la ședința Consiliului Acordului Multilateral EA MAC

  imprimare
03.05.2018   658 

Doi reprezentanți ai Centrului Național de Acreditare MOLDAC au participat la cea de-a 39-a ședință a Consiliului Acordului Multilateral al Cooperării Europene pentru Acreditare EA MAC, care s-a desfășurat șa Belgrad, Serbia, în perioada 25-26 aprilie 2018.

În cadrul ședinței menționate, membrii Consiliului EA MAC au decis asupra următarelor:

  • DAkkS (Organismul de Acreditare din Germania) devine semnatar EA MLA în domeniul Furnizori de Teste de Competență.
  • DPA (Organismul de Acreditare din Albania) devine semnatar EA MLA în domeniile Inspecție și Certificare Sisteme de Management; de asemenea, DPA menține statutul de semnatar EA MLA în domeniul Încercări.
  • ATS (Organismul de Acreditare din Serbia) menține statului de semnatar EA MLA în domeniile Etalonări, Încercări (inclusiv Analize Medicale conform ISO 15189), Inspecții, Certificare Produse, Certificare Sisteme de Management și Certificare Persoane.
  • BATA (Organismul de Acreditare din Bosnia și Herțegovina) menține statutul de semnatar EA MLA în domeniile Etalonări, Încercări și Inspecții.
  • EAK (Organismul de Acreditare din Estonia), și IPAC (Organismul de Acreditare din Portugalia) mențin statutul de semnatar EA MLA în domeniile Etalonări, Încercări (inclusiv Analize Medicale conform ISO 15189), Inspecții, Certificare Produse, Certificare Sisteme de Management, Certificare Persoane, precum și pentru Validarea și Verificarea GHG (Emisii de Gaze).

Toate deciziile luate în cadrul ședinței sunt aplicabile începînd cu 26 aprilie 2018.

Ședința respectivă a fost, de asemenea, o ocazie potrivită pentru a discuta planul de tranziție la ISO/CEI 17011:2017, elaborat în baza regulilor aprobate de ILAC/IAF. Organizațiile internaționale pentru Acreditare, IAF și ILAC, într-adevăr au dezvoltat un plan pentru a se asigura că toate Organismele de Acreditare, semnatare IAF MLA și ILAC-MRA, vor implementa cerințele noii versiuni a standardului EN ISO/CEI 17011:2017, în decursul a trei ani de la data publicării acestuia.

După cum a fost solicitat în planul de tranziție IAF/ILAC, EA a stabilit o politică de implementare specifică ce ține de planul de tranziție IAF/ILAC pentru EN ISO/CEI 17011:2017. Documentul a fost aprobat de membrii MAC în decursul ședinței din Belgrad (Serbia).

Mai mult ca atât, pentru a facilita tranziția de la versiunea veche la cea nouă a standardului ISO/CEI 17011, a fost organizat un Grup de Lucru, scopul căruia a fost de a identifica modificările între versiunile din 2004 și 2017. Membrii EA MAC au fost divizați în grupuri mici, în cadrul cărora au fost discutate în mod special aspectele care se vor conține în Rapoartele de Evaluare Paritară a Organismelor Naționale de Acreditare, în special pentru a demonstra confomarea acestora cu noile cerințe ale standardului ISO/CEI 17011:2017, precum și ce trebuie considerat în procesul de luare a deciziilor de către membrii EA MAC.

Pentru a concluziona cele două zile de activitate intensă, cele 9 Grupuri de Lucru, desemnate pentru suportul re-ingineriei sistemului de Evaluare Paritară al EA (acțiune-cheie a Strategiei EA 2025), și-au prezentat propunerile, formulate în baza recomandărilor finale ale Grupului de Management EA MAC. În baza discuțiilor din cadrul ședinței, precum și în baza activităților care urmează a fi efectuate în timpul apropiat, a fost creat un plan de implementare global, care urmează să fie aprobat de EA MAC.

Următoarea ședință a Consiliului Acordului Multilateral EA MAC va fi găzduită de Organsimul de Acreditare din Ungaria (NAH), în octombrie 2018.

 
Arrow Prev

 

 

MOLDAC este semnatar 
EA-BLA pentru încercări, etalonări, analize medicale, inspecții, certificare produse, certificare sisteme de management.

                    

MOLDAC este semnatar
ILAC-MRA
 pentru încercări, etalonări, analize medicale, inspecții.

                    

MOLDAC este semnatar 
IAF-MLA
 pentru certificare produse, certificare sisteme de management 

Arrow Next
Adresa:
Vasile Alecsandri 1. Oficiul 205, MD 2009, Chisinau, Moldova
Email: acreditare@moldac.gov.md
+373 22 210 316
+373 22 210 316
Creat de BRAND.MD     Total vizitatori: 701834 | ieri: 167 | azi: 94 | Online: 30
Servicii
Selectează culoarea