Prima   |  Comunicate de presă | Participarea reprezentanților MOLDAC la ședința Comitetului Inspecție al EA

Participarea reprezentanților MOLDAC la ședința Comitetului Inspecție al EA

  imprimare
26.03.2018   544 

Ședința Comitetului Inspecție al EA (EA IC) a avut loc la 13 martie 2018, gazda fiind Organsimul de Acreditare din Marea Britanie (UKAS). Activitățile comitetului s-au desfășurat la Windsor, Marea Britanie, la care au participat 55 reprezentanți ai Organismelor de Acreditare membre EA, printre care și doi reprezentanți ai MOLDAC.

În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte, cele mai importante fiind următoarele:

Noua versiune a standardului EN ISO/IEC 17025

Versiunea nouă a standardului a fost publicată la sfîrșitul anului 2017, și prevede două modificări majore care trebuie luate în considerație în momentul acreditării organismelor de inspecție:

  • Subcontractarea deja nu este valabilă,
  • Eșantionarea poate fi de asemene autilizată ca activitate individuală (conform noii versiuni a standardului ISO/IEC 17025:2017 acreditarea eșantionării ca activitate individuală este posibilă, dacă obiectele supuse eșantionării sunt ulterior supuse încercărilor). A fost decis ca ONA să instruiască evaluatorii săi corespunzător, chiar dacă în mod normal evaluările în baza noii versiuni a standardului nu au început.

Andreas KINZEL (EUROLAB) a comunicat poziția EUROLAB privind revizuirea ISO/IEC 17025:2017, și a recomandat membriloc EA IC să adopte abordarea bazată pe risc și în inspecții, adică să i-a în considerare riscul privind imparțialitatea și riscul privind efectuarea inspecției propriu-zise. Părerea lui se bazează pe faptul că inspecția nu solicită un sistem de management al riscului. El a mai adăugat că ar fi bine ca Comitetul Laboratoare al EA (EA LC) să definească criterii clare și detalizate pentru această abordare bazată pe risc  utilizată de laboratoare.

Strategia EA 2025

Președintele IC, Rolf STRAUB (SAS) a menționat că conceptul "o singură voce" trebuie perfecționat în cadrul EA ca un răspuns consolidat al EA. Rubrica "Întrebări frecvente EA IC" (FAQ) deja este o demonstrare bună cum "o singură voce" a EA poate fi construită în baza unor păreri puțin diferite la prima vedere, care mai apoi sunt consolidate de Grupul de Analiză al EA IC (responsabil pentru EA IC FAQ) într-un singur răspuns clar și concis.

Domeniul de acreditare

Președintele IC a prezentat un nou sondaj, la care urmează să se răspundă pînă în iunie, privind domeniile de inspecție care acoperă:

  • Vasele sub presiune (domeniu reglementat)
  • Inspecția periodică a ascensoarelor (domeniu ne-reglementat).

Acest sondaj este bazat pe studii de caz concrete și identice, pentru a fi cu ușurință comparate. Cu același scop, domeniile de acreditare vor fi prezentate în limba engleză, și nu în limba locală.

Raportare/ discuții privind problemele discutate în cadrul Comitetului Inspecții al ILAC

Membrii EA IC au fost de acord că cel puțin un raport, scris sub orice formă, trebuie să apară în urma workshop-ului care a avut loc la Vancouver în octombrie 2017, privind independența și imparțialitatea,  pentru a conchide precum și pentru a clarifica punctele echivoce în vederea restabilirii influenței EA asupra publicațiilor ILAC și IAF.

Lutz HÖHNE (DAkkS, Germania), a raportat în cadrul ședinței că în octombrie 2017, atât membrii ILAC AIC cât și membrii ILAC IC au convenit să finalizeze și să publice un document privind acreditarea organismelor care efectuează activități în domeniul nedistructiv (NDT). Documentul revizuit a fost transmis spre membrii ILAC IC și ILAC AIC pentru comentarii în termen de 30 de zile. Versiunea revizuită urmează a fi prezentată la ședința ILAC IC care se va desfășura la Frankfurt, în aprilie 2018.

Următoarea ședință a EA IC va avea loc ăn perioada 13-14 septembrie 2018 și se va desfășura în Varșovia (Polonia).

 
Arrow Prev

 

 

MOLDAC este semnatar 
EA-BLA pentru încercări, etalonări, analize medicale, inspecții, certificare produse, certificare sisteme de management.

                    

MOLDAC este semnatar
ILAC-MRA
 pentru încercări, etalonări, analize medicale, inspecții.

                    

MOLDAC este semnatar 
IAF-MLA
 pentru certificare produse, certificare sisteme de management 

Arrow Next
Adresa:
Vasile Alecsandri 1. Oficiul 205, MD 2009, Chisinau, Moldova
Email: acreditare@moldac.gov.md
+373 22 210 316
+373 22 210 316
Creat de BRAND.MD     Total vizitatori: 701806 | ieri: 167 | azi: 66 | Online: 2
Servicii
Selectează culoarea