Prima   |  Comunicate de presă | Participarea reprezentanților MOLDAC în cadrul activităților EA: Ședința Comitetului de Inspecție a EA

Participarea reprezentanților MOLDAC în cadrul activităților EA: Ședința Comitetului de Inspecție a EA

  imprimare
26.09.2017   585 

Doi reprezentanți ai MOLDAC au participat la cea de-a 34-a reuniune a Comitetului de Inspecție al EA (în continuare EAIC) care a avut loc în perioada 14-15 septembrie 2017 în orașul Riga, Letonia.

Conform agendei aprobate, în prima zi a ședinței a fost organizat un atelier de lucru, la care au fost abordate următoarele întrebări:

A) Subcontractare și francizarea

B) Organisme de inspecție cu multe locații

C) Cum trebuie de organizat activitatea pentru a satisface cerințele activităților de reglementare?

 

În a doua zi a ședinței a fost discutat un șir de subiecte, inclusiv următoarele:

-     Alegerea vicepreședintelui EAIC pentru perioada 2018-2019 - Orbay Evrensevdi (TURKAK)

-     Alegerea convocatorului inspecției vehiculelor (EAIC TN Car Inspection Convener) - Javier Barroso (ENAC)

-     Probleme de independență și imparțialitate. După reuniunea ILAC la Vancouver din octombrie 2017 urmează a fi organizat un atelier de lucru privind raționamentul/ metodologia pentru aprobarea tipurilor de inspecție.

-     Competența generică pentru evaluatorii OA. Un nou document WG IAF / ILAC pentru documente din seria A ar urmează să funcționeze ca un document comun IAF / ILAC pentru competența generică a evaluatorului. Obiectivul ILAC este de a iniția revizuirea documentului, deoarece este influențată inspecția și testarea. Întâlnire inițială referitor la subiectul în cauză a avut loc la Geneva la 20 septembrie 2017; întâlniri de lucru vor avea loc începând cu reuniunile ILAC / IAF din Vancouver. 

-     Strategia EA 2025. Președintele EAIC a invitat membrii  să citească cu atenție strategia, în special valorile esențiale ale EA (pagina 14) care sprijină punerea în aplicare a strategiei și permit membrilor EA să vorbească cu o singură voce.

De asemenea, au fost puse în discuție modificările apărute, sau care urmează să apară în documentele internaționale, cum ar fi:

1.   Noua versiune a ISO/IEC 17011: întârziată de cauza apelululi ANSI, publicarea se așteaptă la sfârșitul anului 2017;

2.   ISO/IEC 17020: majoritatea nu dorește nici o modificare pentru următorii 5 ani;

3.   ISO/IEC 17025: publicarea se așteaptă până la sfârșitul anului 2017.

 

Ca urmare a discuțiilor, au fost supuse dezbaterilor și unele documente ILAC, și anume:

Acreditarea organismelor care desfășoară activități NDT (ILAC IC WG5)

Relevanța documentului este pusă la îndoială: președintele ILAC AIC consideră că conținutul nu este în conformitate cu politica ILAC pentru documentele de nivel 4 și 5, deși atât ILAC IC, cât și ILAC AIC au convenit anterior asupra redactării documentului și a conținutului său.  Lutz Höhne (DAkkS), convocatorul WG, speră să finalizeze proiectul la Vancouver înainte de a fi trimis pentru comentarii la cele două comisii competente ale ILAC.

Ghidul ILAC G27 privind măsurătorile efectuate în cadrul unui proces de inspecție

Faptul că clauza 2.3 din ILAC G27, aprobată pentru publicare de către ILAC, prevede necesitatea de a utiliza întotdeauna un laborator acreditat pentru a genera rezultate care să fie utilizate în inspecții, au generat discuții, antrenate de L. Höhne de la DAkkS care a prezentat un comentariu cu dezacordul referitor la inconsecvența în timpul fazei de comentare și de vot. A fost luată decizia ca președintele EAIC să depună o cerere de clarificare a textului clauzei 2.3 a ILAC G27 la întâlnirea ILAC IC din Vancouver, care va fi prezentată de L. Höhne (DakkS).

 
Arrow Prev

 

 

 

MOLDAC este semnatar EA-BLA pentru încercări,
etalonări, analize medicale, inspecții, certificare
produse, certificare sisteme de management

 MOLDAC este semnatar ILAC-MRA pentru
încercări, etalonări, inspecții și analize medicale. 

Arrow Next
Adresa:
Vasile Alecsandri 1. Oficiul 205, MD 2009, Chisinau, Moldova
Email: acreditare@moldac.gov.md
+373 22 210 316
+373 22 210 316
Creat de BRAND.MD     Total vizitatori: 627859 | ieri: 473 | azi: 82 | Online: 2
Servicii
Selectează culoarea